Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Powered by SMF
 
AnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 TENİS Türkiye'de yükselen bir spor

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
omwer94
Moderatör
Moderatör
omwer94


Mesaj Sayısı : 77
Yaş : 29
Nerden : ankara
Rep Puanı :
TENİS Türkiye'de yükselen bir spor Left_bar_bleue150 / 100150 / 100TENİS Türkiye'de yükselen bir spor Right_bar_bleue

Kayıt tarihi : 11/02/09

TENİS Türkiye'de yükselen bir spor Empty
MesajKonu: TENİS Türkiye'de yükselen bir spor   TENİS Türkiye'de yükselen bir spor Icon_minitimeC.tesi Şub. 14 2009, 15:35

Tenis, raketle iki kişi ya da iki kişilik iki takım arasında oynanan bir spordur. Oyuncular raketleri ile içi boş lastik topu ağ (net) üzerinden rakibinin sahasına (kort) atmaya çalışırlar.

İngiltere'den 1800lerde ilk olarak oynanmaya başlayan oyun, öncelikle İngilizce konuşulan ülkelerde yayılmıştır. Tenis bugün bir olimpiyat sporu olup, her seviyeden, her yaştan ve her ülkeden oyuncusu bulunmaktadır.

Tenis dikdörtgen düz bir yüzeyin üzerinde genellikle betonda, balçıkta veya çimin üzerinde oynanır.Bazende toprak sahada oynandığı görülür.

Kortlar
TENİS Türkiye'de yükselen bir spor 180px-Tennis_court_metric.svg
Tekler maçlarında kort 23,77 metre uzunluğunda ve 8.23 metre enindedir. Kortun eni çiftler maçlarında 10.97 metreye çıkartılır. Kortun etrafındaki azdan kalan alan ise oyuncuların uçan toplarını alabilmesi içindir. Kortun eninden gerilmiş olan net sınır çizgisini iki eşit parçaya böler. Net desteğin 1.07 metre kısalığında ve merkezin 914 milimetre altındadır

Kort çizgileri
Kortların genişliğini belirleyen çizgilere sınır çizgileri denir. Bunların ortasındaki küçük işaretin adı ise çilekeş çizgisidir.bu çizgilerin kalınlığı 5cm.dir

Kort tipleri
Üç ana türde kort vardır. Kortların yüzeyinde kullanılan malzemeye bağlı olarak her topun yüzeye sekmesindeki hızı farklıdır. Bu da iki kişilik oyunlarda oyunun seviyesini etkileyebilir. En bilinen üç kort türü:

Toprak Kort
Çim Kort
Sert Kort
Bazı oyuncular belirli yüzeylerde daha başarılı sonuçlar elde ederken bu oyunculara başarılı oldukların kortun uzmanı (örneğin çim kort uzmanı) denilir.

Toprak kortları 'yavaş' olarak tanımlanırlar çünkü top rakete gelene kadar hız kaybeder ondan sonra oldukça yükseğe zıplar ve yere carptiktan sonra ani bir hizlanma olur. cunku toprak kortta oyuncular top-spin vuruslari tercih etmeleridir. Toprak korttaki maclar winner adı verilen sayı alan vuruşların daha zor olması sebebiyle daha uzun sürer. Sayılar genellikle oyuncularin basit hatalar denilen topun filede kalması ya da çizgilerin dişarı atilmasi sonucu alınır . Toprak kortlarında oynanan oyunlarda topun bıraktıği izler belirgindir.

Sert ve çim kortlar daha "hızlı" yüzeylerdir. Bu hız yapıldıkları maddeye göre değişir. Bu yüzeylerin özelliği kısa sıçrayışlardır. Bu kortlarda sert servis atan ve vuruşları sert olan oyuncuların avantajı vardır. Çim kortlarda topun sıçraması miktarı, çimin ne kadar sağlıklı ve ne sıklıkta biçildiğini gösterir.

Normal bir puanlık oyun:

Oyuncular veya çiftler nette karşılıklı bir biçimde durur. Bir oyuncu servisi uygular ve netin karşısındaki oyuncu(lar) yani rakib(ler)i alıcıdır. Servis kortun iki yarısı arasından değişir.

Her bir puan için, servis atan kişi sınır çizgisinin arkasında, orta işaret ile yan çizgi arasında durur. Alıcı onun tarafındaki netten istediği yerde durabilir ama genellikle servis kutusunun arkasındadır. Alıcı hazırsa servisi atan kişi atar.

Meşru olarak top nete değmeden üstünden rakiplerinin çaprazı sahasına iner.Top eğer servis atarken dışarı çıkarsa aut olur ve servisi atan kişi puan kaybetmiş olur

Şutlar

Servis

Court tennis de servis aşamaları sırasıyla (sağ elini kullanan oyuncular için);
1- Raket ve top birbirine paralel şekilde elde hazır olur.
2- Doğru servis kutusuna alınan vücut pozisyonuyla birlikte top dikey alın hizasına yaklaşık 2 kol boyu yükseltilir.
3- Top raketle eş zamanlı birbirinden ayrılırken sağ eldeki raket, koldaki flexörleri çalılştırarak sırta kapalı şekilde alınır.
4- Dirsekten, yukarıya doğru yükselen topa, omuzudan kuvvet alarak vuruş uygulanır ve raket sol ayak yanına indirilerek vuruş tamamlanır.

Forehand

Forehand de sağ kol raket tek elle tutulacak şekilde baş üstünden düzgün bir açıyla kol gergin bir şekilde geriye çekilir.Bu esnada bacaklar birbirine paralel olacak şekilde hafif bükük durulur. Gerilen raket aşağıdan giderek hafif bükülmüş dizin tam önünde topa vurulur. Topa vurulduktan sonra raket boyna çekilir ve çekilirken sol elle tutulur.

Backhand

Backhand vuruşunda geriye iki elle raket çekilir. raket geriye çekildikten sonra yüzü karşıyı göstermelidir. raket çekilirken dizler paralel bir biçimde hafif kırılmalıdır. topa dizin biraz önünde raket iki elle vurulmalıdır. raket topa vurulduktan sonra iki elle boyna çekilmelidir.

Turnuvalar

Teniste 4 büyük turnuva (Grand Slam) vardır. Bunlar; Avustralya Açık, Fransa Açık "Roland Garros", Wimbledon ve Amerika Açık'tır. Amerikan Açık Tenis Turnuvası; sert kortlarda, Fransa Açık Tenis Turnuvası; toprak kortta, Wimbledon; çim kortlarda, Avustralya Açık ise Sentetik Kortlarda oynanır. Bu turnuvaların dışına başka turnuvalar da düzenlenmektedir.

Grand Slam Kazananlar

En az iki Grand Slam kazanmış erkek oyuncular: Pete Sampras (14), Roger Federer (13), Roy Emerson (12), Rod Laver (11), Björn Borg (11), Ken Rosewall (Cool, Jimmy Connors (Cool, Ivan Lendl (Cool, Andre Agassi (Cool, John Newcombe (7), John McEnroe (7), Mats Wilander (7),Rafael Nadal (6), Boris Becker (6), Stefan Edberg (6), Jim Courier (4), Guillermo Vilas (4), Arthur Ashe (3), Jan Kodes (3), Gustavo Kuerten (3), Stan Smith (2), Ilie Năstase (2), Johan Kriek (2), Leyton Hewitt (2), Yevgeny Kafelnikov (2), Patrick Rafter (2), Sergi Bruguera (2), and Marat Safin (2) , Novak Djokovic (1).

En az iki Grand Slam kazanmış bayan oyuncular : Margaret Court (24), Steffi Graf (22), Chris Evert (18), Martina Navrátilová (18), Billie Jean King (12), Monica Seles (9), Serena Williams (Cool, Justine Henin (7), Evonne Goolagong Cawley (7), Venus Williams (6), Martina Hingis (5), Hana Mandlíková (4), Arantxa Sánchez Vicario (4), Virginia Wade (3), Lindsay Davenport (3), Jennifer Capriati (3), Maria Sharapova (3), Nancy Richey Gunter (2), Tracy Austin (2), Mary Pierce (2), and Amélie Mauresmo (2).


En son omwer94 tarafından C.tesi Şub. 14 2009, 16:29 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
omwer94
Moderatör
Moderatör
omwer94


Mesaj Sayısı : 77
Yaş : 29
Nerden : ankara
Rep Puanı :
TENİS Türkiye'de yükselen bir spor Left_bar_bleue150 / 100150 / 100TENİS Türkiye'de yükselen bir spor Right_bar_bleue

Kayıt tarihi : 11/02/09

TENİS Türkiye'de yükselen bir spor Empty
MesajKonu: Geri: TENİS Türkiye'de yükselen bir spor   TENİS Türkiye'de yükselen bir spor Icon_minitimeC.tesi Şub. 14 2009, 15:58

TENİS KURALLARI
1- YARIŞMA SAHASI
Saha, 23.77 m. (78 feet) uzunluğunda ve 8.23 m. (27 feet) genişliğinde bir dikdörtgen şeklindedir.
Saha, ortasından boydan boya bir ağ (net) ile ikiye bölünür. Ağ, çapı en çok 0.8 cm. (1/3 inch) olan bir ip veya metal kabloya asılır ve iki ucu, kenarları 15 cm. (6 inch) den fazla olmayan kare şeklinde veya 15 cm. (6 inch) çapında yuvarlak iki adet direğe raptedilir veya tepelerinden geçirilir Direklerin yükseklikleri, ip veya metal kablonun üst noktasından 2,5 cm. ( 1 inch) den fazla olmamalıdır. Direkler, merkezleri sahanın her iki yanından 0.914 m. (3 feet) uzaklıkta olacak şekilde dikilmelidir. İp veya metal kablonun üst seviyesi, yerden 1 .07 m.(3 feet 6 inch) yükseklikte olacak şekilde ayarlanacaktır. Birleşik haldeki tekler ve çiftler sahası , (34.Maddeye bkz.) ,çiftler ağı gerilmek suretiyle tekler için kullanılırken, 'Tekler Sopaları" denilen direkler vasıtasıyla ağ desteklenerek 1.07 m. (3 feet 6 inch) yükseklikte durması sağlanır. Bu tekler sopaları kare kesitinde ise kenarları, daire ise çaplan 7.5 cm.(3 inch) 'den fazla olmamalıdır. Tekler sopaları, merkezleri tekler sahasının her iki kenarından 0.914 m. (3 feet) uzaklıkta olacak şekilde yerleştirilir.
Ağ, iki direk arasındaki boşluğu tamamen kaplayacak şekilde gerilmeli ve topun arasından geçmesini önleyecek şekilde küçük delikli olmalıdır. Ağın yüksekliği, orta noktasında 0.914 m. (3 feet) olacak şekilde, tamamen beyaz renkli ve 5 cm. (2 inch) eninde bir şerit (kayış) ile gergin olarak sarkacak biçimde zemine tespit edilir. Ağın üst kısmındaki ip veya metal kabloyu kaplamak üzere, 5 cm.den (2 inch) dar ve 6.35 cm.den (2,5 inch) geniş olmamak şartıyla tamamen beyaz renkli bir bant bir baştan diğerine ağın üst kısmına geçirilir. File direklerinin merkezine 0.914 m uzaklıkta olmak ve oyuncuların görüşünü veya oyunu etkilemeyecek şekilde hazırlanmış olmak şartıyla, file üzerine reklam konulmasına izin verilir. (Not: Burada daha önceki kural hatası Sayın Hüseyin Cimgoz'un uyarısı ile düzeltilmiştir )Sahanın enini ve boyunu çevreleyen çizgilerden uçtakilere ana çizgiler (base lines), kenardakilere yan çizgiler (side lines) denir. Ağın her iki tarafında 6.40 m. (21 feet) uzaklıkta ve ağa paralel olarak servis çizgileri çizilir. Ağın her iki tarafında servis çizgileri ile yan çizgiler arasında kalan boşluk, yan çizgilere paralel 5 cm. (2inch) eninde bir çizgi ile iki eşit parçaya bölünür. Bu çizgiye orta servis çizgisi, böldügü parçalara da servis sahaları denir. Ana çizgilerin orta noktasından sahanın içine doğru ve orta servis çizgisi hizasında, 5 cm. (2 inch) eninde ve 10 cm. (4 inch) uzunluğunda ana çizgilerle dik açı teşkil edecek biçimde birer çizgi çizilir. Bunlara merkez işareti denir. Diğer çizgiler en az 2,5 cm. ( 1 inch), en çok 5 cm. (2 inch) eninde olmalıdır.
Ana çizgilerin ise eninin 10 cm. (4 inch) den fazla olmaması şarttır. Tüm ölçüler, çizgilerin dış kenarları dikkate alınarak uygulanmalıdır. Tüm çizgilerin aynı renkte çizilmiş olması şarttır. Sahanın arka kısımlarına reklam,tente veya benzeri bir madde konulduğu taktirde bunların beyaz ve sarı renkleri taşımaması lazımdır. Ancak oyuncuların görüşüne engel olmamak kaydıyla açık bir rengin kullanılmasına izin verilebilir.
Sahanın arka tarafında oturan çizgi hakemlerinin sandalyelerine reklam konulduğu takdirde, bunların beyaz ve sarı rengi taşımaması gerekir. Ancak oyuncuların görüşüne engel olmamak kaydıyla açık bir rengin kullanılmasına izin verilebilir.
Not 1: Davis Kupası veya Uluslararası Tenis Federasyonunun diğer resmi şampiyonalarında, ana çizgilerin arka kısımlarında 6.40 m. (21 feet) den ve yan çizgilerin dış kısmında da 3.66 m. (12 feet) den az olmamak üzere boş saha bırakılmalıdır. Çizgi hakemlerinin sandalyelerinin, sahanın arka kısmında 6.90 m. (21 feet) lik ve yanlarda da 3.66 m. ( 12 feet) lik bu boş sahalarda yer alabilirler, ancak, hiç bir şekilde bu boşluklara 0.914 m.(3 feet) den fazla giremezler.
Not 2: Davis Kupası Dünya Grubu ve Federasyon Kupası Ana Fikstür müsabakalarında , müsabakaların stadyum şeklindeki sahalarda yapılması durumunda, her ana çizginin arkasında 8.23 m. (27 feet) den az olmamak kaydıyla ve kenarlarda da 4.57m. ( 15 feet) den az olmamak kaydıyla bir boşluk bulundurulabilir.
Not 3: Kulüp ve eglence (recreational) seviyesindeki oyunlarda, her bir ana çizginin arkasındaki boşluk 5.5 m. ( 18 feet) den az ve kenarlarda 3.05 m. ( 10 feet) den az olmamalıdır.

2- YARIŞMA SAHASINDA YER ALABİLECEK DİĞER TESİSLER (DEMİRBAŞLAR)
Sahada bulunması gerekenler sadece ağ, direkler, tekler sopaları, ip veya metal kablo, şerit ve bantlardan ibaret olmayıp, geri ve yan stoplar,kort çevresinde standlar,sabit veya hareketli sandalyeler ve kortun etrafında ve üzerinde tüm diğer demirbaşlar ve hakem,net hakemi,ayak hatası hakemleri,çizgi hakemleri ve yerlerinde olmak kaydıyla top toplayıcıları bulunur.
Not : Bu maddede belirtilen Hakem (umpire) terimi, Hakem ile birlikte, sahada oturma hakkı olan kişileri ve müsabakanın sevk ve idaresi için Hakeme yardımcı olan kimseleri kapsar.

3- TOP
Topun dış yüzeyi muntazam olmalı ve rengi sarı veya beyaz olmalıdır. Eğer topun dış yüzeyi dikişli ise dikişler ipliksiz olmalıdır.
Topun çapı 6.668cm. (2.58 inch) den çok ve 6.350 cm. (2.5 inch) den az olmamalıdır. Ağırlığı ise 58.5 gr. (2. 116 ons) dan çok ve 56.7 gr. (2 ons) den az olmamalıdır.
Top, 254 cm. ( 100 inch) yükseklikten sert bir zemine bırakıldığında 134.62 cm. (53 inch) ila 147.32 cm. (58 inch) yüksekliğe zıplaması gerekir.
Topa 8.165 kg.lık ( 18 lb.) bir ağırlık tatbik edildiğinde ileri deformasyonu (şekil değiştirmesi) .559 cm. (.220 inch) ila .737 cm. (.290 inch) arasında olmalıdır. Aynı durumda geri deformasyonu (retum deformation) nun da .800 cm. (.315 inch) ila 1.080 cm. (.425 inch) arasında olmalıdır. Bu iki deformasyon rakamı, topun üç ayrı eksenine tatbik edilen yük karşısında elde edilen ölçümlerin ortalaması olup, iki ayrı ölçüm arasındaki farkın her defasında .076 cm. (.030 inch) den fazla olmaması gerekir.
Deniz seviyesinden 1219 m. (4.000 feet) nin üzerindeki yüksekliklerde oynanan oyunlarda yukarıda belirtilen özelliklere ilaveten iki ayrı tip top kullanılabilir. Bunlardan birincisinin özellikleri yukarıda belirtilenle aynıdır, sadece zıplamasının (21.92 cm. (48 inch) ila 134.62 cm. (53 inch) arasında olmalı ve iç basıncı dış basınçtan fazla olmalıdır. Bu tür toplara genellikle basınçlı (hava basıncı ayarlanmış) toplar denilmektedir. İkincisinin de tüm özellikleri yukarıda belirtilen toplarla aynıdır. Sadece bunların zıplamalarının 134.62 cm. (53 inch) ila 147.32 cm. (58 inch) arasında olmakla birlikte iç basıncının dış basınçla eşit seviyede olması ve o müsabakanın yapılacağı yükseklikte ve yarışmanın başlamasından önce en az 60 gün süreyle iklime alıştırılmış olmalıdır. Bu tip toplara genellikle sıfır basınçlı veya basınçsız toplar denilmektedir.
Zıplama, ölçü ve formasyon testlerinin Ek I'de belirtilen kurallara uygun olarak yapılması gerekmektedir.
Uluslararası Tenis Federasyonu, herhangi bir topun veya prototipinin yukarıda belirtilen özelliklere sahip olup olmadığı ve kullanılıp kullanılamayacağı hususlarında karar vermeye yetkilidir. Bu konudaki kararları Uluslararası Tenis Federasyonu resen alabileceği gibi herhangi bir talep üzerine, ilgili imalat firmaları,oyuncular,Ulusal Tenis Federasyonları veya bu konuyla ilgili herhangi bir kimsenin talebiyle de karar verebilir. Bu tip başvurular ve kararların alınabilmesi için gerekli formlar Uluslararası Tenis Federasyonu sekreteryasından temin edilebilir.

4- RAKET
Tenis kurallarına göre aşağıdaki özellikleri taşımayan raketler oyun için uygun degildir
a) Raketin topa vuran yüzeyi düz olmalı ve bu yüzeyde teller hasır örgüsü biçiminde örülmeli ve her tel mutlaka çerçeveye bağlanmalıdır. Tellerin bu örülme biçimi raket yüzeyinin her yerinde muntazam olmalı ve tellerin sıklığı raketin her kısmında aynı olmalıdır. Tellerin sıklığı özellikle merkezde, diğer kısımlardan daha az olmamalıdır. Tellerin aşınmasını,kopmasını ve titreşimini önlemek amacıyla ve bu kullanım amacına uygun büyüklükte ve buna göre yerleştirilmek kaydıyla tellere ilaveler konabilir. Bunun dışında tellere herhangi bir şey takılamaz
b) 01.01.1997 tarihinden geçerli olmak üzere profesyonel oyunlarda kullanılan raketlerin sap kısmı dahil çerçeve uzunluğu 73.66 cm. (29 inch) den fazla olmamalı, profesyonel olmayan oyunlarda kullanılan raketlerin uzunlukları 01.01.2000 tarihinden geçerli olmak üzere sap kısmı dahil çerçeve uzunlugu 73.66 cm. (29 inch) den fazla olmamalıdır.
Raketin çerçeve genişliği 31.75 cm. ( 12 1/2 inch) den fazla olmamalıdır. Raketin tellerinin gerili olduğu yüzeyin uzunluğunun 39.37 cm. (15 1/2 inch) den ve genişliğinin de 29.21 cm. (11 1/2 inch) den fazla olmamalıdır.
c) Sapı dahil olmak üzere raketin üzerine herhangi bir şey takılamaz: Sadece aşınmayı,kopmayı veya titreşimi sınırlamak veya önlemek ve ağırlığı yaymak amacıyla raket üzerine ilaveler konabilir. Bu amaçla kullanılacak objelerin amacına uygun büyüklükte ve buna göre yerleştirilmek kaydıyla kabulü mümkündür.
d) Sapı ve telleri dahil olmak üzere raketin şeklini değiştiren veya oyun esnasında ağırlık dağılımını değiştirmeye yarayan herhangi bir ilavenin yapılması yasaktır.
Uluslararası Tenis Federasyonu, herhangi bir raketin veya prototipinin yukarıda belirtilen özelliklere sahip olup olmadığı ve kullanılıp kullanılamayacağı hususlarında karar vermeye yetkilidir. Bu konudaki kararları Uluslararası Tenis Federasyonu resen alabileceği gibi herhangi bir talep üzerine, ilgili imalat firmaları, oyuncular, Ulusal Tenis Federasyonları veya bu konuyla ilgili herhangi bir kimsenin talebiyle de karar verebilir. Bu tip başvurular ve kararların alınabilmesi için gerekli formlar Uluslararası Tenis Federasyonu sekreteryasından temin edilebilir.
Olay 1 . Raketin topa temas eden yüzeyinde bir takım telden fazla tel gerilmesi mümkün müdür ?
Karar . Hayır. Madde ,tellerin örülmesi hakkında farklı modeller değil sadece tek bir model belirtir.
Olay 2. Tellerin birden fazla yüzey teşkil edecek biçimde gerilmiş olması halinde raketin yüzeyinin düz olduğundan ve tellerin bir ömek gerilmiş olduğundan söz edilebilir mi ?
Karar. Hayır.
Olay 3. Raketin tellerine, titreşimi önleyici bir alet konulabilir mi, eğer konulursa bu nereye konulabilir?
Karar. Evet Ancak böyle bir aletin örgü biçimindeki tellerin gerili olduğu yüzeyin dışında yer alması şarttır.
Olay 4. Bir oyun esnasında,bir oyuncu kazara raketin tellerini kopartırsa,raket bu durumdayken oynamaya devam edebilir mi?
Karar. Evet

5- SERVİS ATAN - KARŞILAYAN
Oyuncular filenin her iki yanında karşılıklı olarak dururlar. Topu ilk oyuna sokan oyuncuya servis atan, diğerine karşılayan denir. <>Olay 1 . Topa vurmaya teşebbüs eden bir oyuncu,
a) topa vurmadan önce
b) topa vurduktan sonra
ağın üzerinden diğer tarafa geçerse puan kaybeder mi?
Karar. Her iki halde de puan kaybetmez ancak, Madde 20 gereğince,oyuncunun karşı oyuncuya ait sahayı çevreleyen çizgilerin içine değmemesi gerekir. Ayrıca engelleme hali var ise rakip oyuncu Madde 21 ve 25 gereğince hakemin karar vermesini isteyebilir.
Olay 2. Servis atan,karşılayanın kendi sahasını çevreleyen çizgiler içinde durmasını istemektedir. Bu gerekli midir?
Karar. Hayır. Karşılayan,ağın kendisine ait tarafında istediği yerde durabilir.

6- SAHA SEÇİMİ - SERVİS SIRASI
İlk oyuna başlanırken saha seçimi ve servis atma veya karşılama hakkı kura ile kararlaştırılır. Kurayı kazanan oyuncu aşağıda belirtilen iki seçenekten birini seçer veya bunlan seçmesini rakibinden isteyebilir.
a) Servis atma veya karşılama hakkı. Bu durumda da,diğer oyuncu sahayı seçer
b) Saha seçme hakkı. Bu durumda da diğer oyuncu servis atma veya karşılama hakkını seçer.
Olay 1. Bir maçın başlamadan ertelenmesi durumunda,oyuncuların yeni seçimler yapma hakları var mıdır?
Karar. Evet Kura aynen kalmakla beraber,servis atma ve saha seçme hususunda oyunculara seçme hakkı verilebilir.

7- SERVİS
Servis aşağıdaki şekilde atılır. Servis atmadan önce servisi atacak olan oyuncu, her iki ayağı ana çizginin arkasında, merkez işareti ve yan çizgilerin hayali uzantıları arasında durur
Servis atan daha sonra topu eliyle her hangi bir istikamette havaya atar ve top yere düşmeden raket ile topa vurur ve topla raketin birbirine değdiği anda servis atışı tamamlanmış sayılır. Tek kolunu kullanmak zorunda olan oyuncular topu havaya atmak için raketlerini kullanabilirler.
Olay 1. Tekler oyununda servis atan oyuncu servis atarken sahasının yan çizgisi ile çiftler sahasının yan çizgisi arasında kalan kısımda durabilir mi?
Karar. Hayır

Olay 2. Servis atarken bir oyuncu eğer bir yerine iki veya daha fazla topu havaya atarsa o servisi kaybetmiş olur mu?
Karar. Hayır. Servis tekrarlanması istenir. Fakat hakem hareketin kasıtlı yapıldığını kabul ederse Madde 21'e göre hareket edilebilir.

8- AYAK HATASI
a) Servis atan,servis atarken yürümek veya koşmak suretiyle durumunu değiştiremez, Servis atanın ilk duruş tarzını pek fazla değiştirmeyen çok küçük ayak hareketleri "yürümek veya koşmak suretiyle durumunu değiştirmesi" olarak kabul edilmez.

b) Ayaklarından hiç birini, ana çizginin gerisindeki ve ort çizgi ile yan çizgi hizası arasındaki alan dışında bir yere değdiremez.


En son omwer94 tarafından C.tesi Şub. 14 2009, 16:44 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
omwer94
Moderatör
Moderatör
omwer94


Mesaj Sayısı : 77
Yaş : 29
Nerden : ankara
Rep Puanı :
TENİS Türkiye'de yükselen bir spor Left_bar_bleue150 / 100150 / 100TENİS Türkiye'de yükselen bir spor Right_bar_bleue

Kayıt tarihi : 11/02/09

TENİS Türkiye'de yükselen bir spor Empty
MesajKonu: Geri: TENİS Türkiye'de yükselen bir spor   TENİS Türkiye'de yükselen bir spor Icon_minitimeC.tesi Şub. 14 2009, 16:39

9- SERVİSİN ATILMASI
a) Servis atılırken servis atan sırasıyla sağ ve sol yan sahanın arkasında durur. Her oyunun başlangıcında ilk servis sağ tarafta durmak suretiyle atılır. Eğer sahanın yanlış tarafında durularak servis atılır ve durum fark edilmezse bu şekilde yanlış atılmış olan servis veya servisler sonucunda alınan puanlar silinmez. Ancak yanlışlık fark edilir edilmez düzeltilir.

b) Servis atıldığında, topun rakip oyuncu geri çevirmeden ağın üzerinden geçerek çaprazlama olarak karşı taraftaki servis sahasında yere değmesi veya bu sahayı çevreleyen çizgilerden birinin üzerine değmesi gerekir.

10- HATALI SERVİS
Aşağıdaki hallerde servis hatalı sayılır;
a) Servis atan 7, 8 veya 9 (b) maddelerine aykırı hareket ederse,
b) Topa vururken ıska geçerse,
c) Top yere değmeden önce ağ,şerit veya bant dışında herhangi bir daimi eşyaya değerse.
Olay 1. Servisi atan, topu servis atmak amacıyla havaya attıktan sonra topa vurmaktan vazgeçerek onu tutarsa,bu hata mıdır?
Karar. Hayır
Olay 2. Çiftler sahasında,çiftler direkleri ve tekler sopaları tesis edilmiş durumda tekler oyunu oynanırken servis atışında, top, bir tekler sopasına çarptıktan sonra servis sahasına düşerse bu hata mıdır veya servis tekrarlatılır mı?
Karar. Servis hatalıdır. Çünkü,çiftler direkleri,tekler sopası ve bunların arasında kalan ağ kısmı veya bant daimi eşyalardandır.(Madde 2 ve 10 ile 24 deki açıklamaya bakınız)

11- İKİNCİ SERVİS
Hatalı servisten sonra, (eğer bu ilk hata ise) servis atan hatalı servisi attığı yerden tekrar servis atar. Ancak,ilk servis yanlış yerden atılmış ise 9. Maddeye uygun olarak yalnız ikinci servisi diğer taraftan atar.

Olay 1. Oyuncu yanlış sahadan servis atmış ve o puanı kaybetmiştir. Oyuncu yanlış yerden servis attığını ve bunun bir hata olarak kabulünü ister.
Karar. Puan olduğu gibi kalır ve müteakip servis puan durumuna göre doğru sahadan atılır.
Olay 2. Durum 15-15 tir ve servis atan yanlışlıkla sahanın solundan servis atmış ve puanı kazanmıştır. Bundan sonra sahanın solundan servis atar ve hata yapar. Bu anda yanlışlık anlaşılır. Aldığı puana hak kazanır mı? Müteakip servisi hangi taraftan atmalıdır?
Karar. Önceki puan aynen kalır. Servis atanın yaptığı hata da aynen kalır. Müteakip servis sahanın solundan atılır. Puan durumu 30-15 tir.

12- SERVİS ATMA ZAMANI
Karşılayan hazır olmadan servis atan servisi atmamalıdır. Eğer karşılayan servisi karşılamaya teşebbüs ederse, hazır olduğu kabul edilir. Bununla beraber, karşılayan hazır olmadığını beyan etmişse, atılan serviste topun servis için tespit edilmiş olan sınırlar içinde yere değmediğini ileri sürerek hata kararı verilmesini isteyemez

13- TEKRARLAMA
Kurallara istinaden veya oyunun nizamı bozulduğu, kesildiği hallerde tekralama istendiğinde aşağıdaki şekilde hareket edilir ;
a) Sadece bir servis için tekrarlama istenmişse o servis tekrarlanır
b) Eğer başka bir durum için tekrar istenmişse o puan tekrarlanır.

Olay1. Servis, Madde 14'de belirtilen sebepler dışında bir sebeple kesilmiştir. Bu durumda sadece servis mi tekrarlanır?
Karar. Hayır. Tam puan tekrarlanmalıdır.

Olay 2. Oyun esnasında top patlarsa, tekrarlanma mı istenmelidir?
Karar. Evet

14- SERVİSİN TEKRARLANMASI
Servis aşağıdaki hallerde tekrarlanır ;
a) Servis atıldıktan sonra top ağa, şerite veya banta değerek doğru sahaya düşerse veya ağa, şeride veya banda değdikten sonra yere düşmeden önce karşılayana veya onun giydiği veya taşıdığı bir şeye değerse,

b) Karşılayan hazır değilken servis atılır veya servis hatası yapılırsa,(Madde 12'ya bakınız)

Servisin tekrarlanması durumunda, o servis sayılmaz ve servis atan tekrar servis atar, fakat servisin tekrarlanması bir önceki hatayı ortadan kaldırmaz.

15- SERVİS ATMA SIRASI
Birinci oyun bittikten sonra müteakip oyunda, karşılayan servis atar, servis atanda karşılar ve servis atma sırası maçın diğer oyunlarında bu şekilde devam eder. Eğer oyunculardan biri ,servis atma sırası kendisinde olmadığı halde servis atarsa, bu yanlışlık anlaşıldığı anda gerçekte servis atma sırası kendisinde olan oyuncu servisi atar. Fakat bu yanlışlık anlaşılana kadar kazanılmış olan sayılar geçerli sayılır. Böyle bir yanlışlığın anlaşılmasından önce yapılan servis hatası sayılmaz.
Eğer böyle bir yanlışlık o oyun bittikten sonra anlaşılırsa, servis atma sırası değişikliğe uğradığı şekli ile kalır.

16- SAHA DEĞİŞTİRME
Oyuncular her sette birinci, üçüncü oyunlarda ve müteakip tek sayılı oyunlarda sıra ile karşılıklı saha değiştirirler. Aynı şekilde, her setin sonunda, o sette oynanan toplam oyun sayısı tek ise saha değiştirilir, aksi halde, setteki toplam oyun sayısı çift ise müteakip setteki birinci oyundan sonra saha değiştirilir.
Eğer bir yanlışlık yapılır ve oyuncular bu kuralda belirtilen sıraya uymazlarsa, yanlışlık anlaşıldığı anda kendilerine ait doğru sahaya geçerler ve yukarıda belirtilen normal sıraya göre saha değiştirmeye devam ederler.

17- OYUNUN DEVAMLILIĞI
Servis atıldığı andan itibaren top oyundadır ve bir hata veya tekrarlamaya işaret edilmediği sürecede, puan alınıncaya kadar oyunda kalır.
Olay 1. Bir oyuncu topu doğru olarak geri çeviremez. Fakat hakemce hiç bir puan çağrısında bulunulmadığından top oyunda kalır. Oyun devam edip o puanın oynanmasından sonra diğer oyuncu puanın kendisine ait olduğunu iddia edebilir mi?
Karar. Hayır. Rakibin bu olaylardan dolayı engellenmemiş olması şartı ile hatalı durumdan sonra oyuncuların oyuna devam etmesi halinde artık o hatalı durum sebebiyle puan iddiasında bulunulamaz

18- SERVİS ATANIN PUAN KAZANMASI
Aşağıdaki hallerde servis atan puanı kazanır ;
a) 14. Madde gereğince tekrarlama hali yoksa, servis atıldıktan sonra top yere düşmeden önce karşılayana veya onun giydiği yahut taşıdığı bir şeye değerse,

b) Karşılayan, 20. Madde'de belirtilen başka bir sebeple puanı kaybederse,

19- KARŞILAYANIN PUAN KAZANMASI
Aşağıdaki hallerde karşılayan puan kazanır ;
a) Servisi atan üst üste iki hatalı servis atarsa,
b) Servis atan, 20. Madde'de belirtilen başka bir sebeple puanı kaybederse,

20- PUAN KAYBEDİLMESİ
Bir oyuncu aşağıdaki hallerde puanı kaybeder ;
a) Top oyunda iken üst üste iki defa yere düşmeden önce onu ağın üzerinden doğrudan doğruya karşı sahaya gönderemezse (Madde 24 (a) veya (c) şıklarında belirtilen haller hariç) veya,

b) Karşı sahaya gönderdiği top, rakibin sahasını çevreleyen çizgilerin dışına, daimi eşyalara veya herhangi bir şeye çarparsa,

c) Sahanın dışında iken dahi olsa, top yere düşmeden topa vurur (vole) fakat karşı sahaya gönderemezse veya,

d) Oyun esnasında topu raketle kasten yakalarsa veya taşırsa veya topa raketiyle birden fazla dokunursa veya

e) Top oyunda iken, kendisi veya raketi (elinde iken veya değilken) yahut giydiği veya taşıdığı herhangi bir şey, ağa, direklere, tekler sopalarına, ipe veya metal kabloya, şerit veya banta yahut rakibin sahasına değerse veya

f)Topa ağı geçmeden (vole) vurursa veya

g) Top oyunda iken, elinde veya ellerindeki raket haricinde kendisine veya giydiği yahut taşıdığı bir şeye değerse veya

h) Raketi topa doğru atarak topa vurursa veya

i) Puanın oynanması esnasında raketin biçimini kasten bozarsa.

Olay 1. Servis atma sırasında, raket servis atan oyuncunun elinden fırlar ve top yere değmeden raket ağa değerse bu bir servis hatası olur mu veya oyuncu puanı kaybeder mi?
Karar. Top oyunda iken raketi ağa değdiği için servis atan o puanı kaybeder. (Madde 20 (e) )

Olay 2. Servis esnasında, raket, servis atan oyuncunun elinden fırlar ve top istenilen servis sahasının dışına düştükten sonra raket ağa çarparsa servis hatası olur mu veya oyuncu o puanı kaybetmiş sayılır mı?
Karar. Raket ağa değdiği esnada top oyundan çıkmış olduğundan bu bir servis hatasıdır.

Olay 3. A ve B, C ve D ye karşı oynamaktadırlar ve A, D'ye servis atmaktadır Top yere değmeden önce C ağa değer. Bundan sonra topun servis sahasının dışına düşmesi sebebiyle hata verilip C ve D o puanı kaybederler mi?
Karar. Hata kararı yanlıştır. Zira, hata kararı verilmeden önce C ve D puanı kaybetmişlerdir. Çünkü G top oyunda iken ağa temas etmiştir. (Madde 20(e))

Olay 4. Top oyunda iken bir oyuncu, ağın üzerinden rakibinin sahasına atlayabilir mi, ve bu yüzden bu oyuncu cezalandırılır mı ?
Karar. Hayır. Oyuncu o puanı kaybeder (Madde 20 (e))

Olay 5. A topa keserek vurur ve top ağın üzerinden geçer ve tekrar A'nın sahasına düşer.Topa yetişemeyen B , raketini fırlatarak topa vurur, raket ve top birlikte ağın diğer tarafındaki A'nın sahasına düşerler. A tarafından geri çevrilen top B'nin sahasının dışına düşer. Bu durumda B o puanı kazanır mı, yoksa kaybeder mi?
Karar. B puanı kaybeder. (Madde 20 (e) ve (h))

Olay 6. Servisle atılan top, servis sahası dışında duran bir oyuncuya yere değmeden önce çarparsa, bu oyuncu o puanı kazanır mı yoksa kaybeder mi?
Karar. Topun çarptığı oyuncu puanı kaybeder. (Madde 20 (e), Madde 14 (a)' da öngörülen durum hariç)

Olay 7. Sahanın dışında duran bir oyuncu topa vurur yada eliyle tutar ve topun nasıl olsa dışarıya gideceği iddiasıyla puanın kendisine verilmesini talep eder.

Karar. Hiç bir halde oyuncu puan talep edemez Şöyle ki,
a) Eğer topu tutarsa Madde 20 (g)' ye göre puanı kaybeder,
b) Topa vurmuş fakat kötü bir şekilde geri göndermiş ise Madde 20 (c)' ye göre o puanı kaybeder,
c) Topa havada vurmuş ve iyi bir şekilde karşı tarafa iade etmişse oyun devam eder.


En son omwer94 tarafından C.tesi Şub. 14 2009, 16:47 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
omwer94
Moderatör
Moderatör
omwer94


Mesaj Sayısı : 77
Yaş : 29
Nerden : ankara
Rep Puanı :
TENİS Türkiye'de yükselen bir spor Left_bar_bleue150 / 100150 / 100TENİS Türkiye'de yükselen bir spor Right_bar_bleue

Kayıt tarihi : 11/02/09

TENİS Türkiye'de yükselen bir spor Empty
MesajKonu: Geri: TENİS Türkiye'de yükselen bir spor   TENİS Türkiye'de yükselen bir spor Icon_minitimeC.tesi Şub. 14 2009, 16:43

21- RAKİBİ ENGELLEMEK
Bir oyuncu rakibinin topa vurmasına mani olacak bir hareket yaptığı taktir de, bu hareketi kasti ise o puanı kaybeder, istemeyerek yapmışsa o puan yeniden oynanır
Olay 1. Rakibi topa vururken ona dokunan bir oyuncuya ceza verilir mi?
Karar. Hayır. Ancak hakem gerek görürse 2 1. Maddeye göre hareket eder.

Olay 2. Topun ağın üzerinden geriye doğru sıçradığı hallerde ilgili oyuncu topa vurabilmek için ağın üzerinden uzanabilir. Oyuncunun bu hareketi yapmasına rakibi tarafından engel olunursa nasıl bir karar verilir.
Karar . Hakem , 2 1. Maddeye göre engellenen oyuncuya puanı verebileceği gibi puanın yeniden oynanmasına da karar verebilir.(Madde 25'e bakınız)

Olay 3. Topa istenmeyerek iki kez vurulması 21. Madde hükmü gereğince rakibi engelleme sonucu doğurur mu?
Karar . Hayır

22- TOPUN ÇİZGİLERE DÜŞMESİ
Bir çizginin üzerine düşen top, o çizginin çevrelediği sahanın içine düşmüş gibi kabul edilir.

23- TOPUN DAİMİ EŞYALARA DEĞMESİ
Top yere düştükten sonra (ağ,direkler,tekler sopalan, ip veya metal kablo,şerit veya bant dışında) bir daimi .eşyaya değmişse, topa vurmuş olan oyuncu ; eğer yere düşmeden önce değmişse rakibi puan kazanır.
Olay 1. Bir vuruşta top hakeme veya onun oturduğu yere çarpar. Oyuncu,topun sahanın içine gitmekte olduğunu ileri sürer.
Karar. O oyuncu o puanı kaybeder.

24- TOPUN DOĞRU OLARAK ÇEVRİLMESİ
Aşağıdaki hallerde top doğru olarak geri çevrilmiştir ve oyun devam eder ;
a) Top, ağ,direkler,tekler sopaları,ip veya metal kablo,şerit veya bant gibi üzerinden geçmesi gereken şeylerden birine değmek suretiyle sahanın içine düşerse veya,

b) Servis atılan veya geri çevrilen topun doğru sahanın içine düştükten sonra ağın üzerinden geriye sıçraması yahut uçması halinde, topa vurma sırası kendisinde olan oyuncu Madde 20 (e)'de belirtilen kurala aykırı olmamak kaydıyla topa doğru olarak vurursa veya,

c) Dirklerin veya tekler sopalarının dışından, ağın üst seviyesinin aşağısından veya yukarısından geriye çevrilen topun, direklere veya tekler sopalarına değmesi suretiyle dahi olsa doğru sahanın içine düşmesi halinde veya,

d) Bir oyuncunun raketi, topa vurduktan sonra ağın üzerinden, diğer trafa geçtigi taktirde, topa istenilen doğru şekilde vurulmuş ve geri çevrilen top daha önce ağın üzerinden geçmişse veya,

e) Eğer top ,servis atıldıktan sonra veya oyun içinde iken yerde duran diğer bir topa çarparsa ve buna rağmen oyuncu o topu geri çevirmeyi başarırsa

AÇIKLAMA : Tekler sopaları konmak suretiyle bir çiftler sahasında tekler maçı oynanırken, çiftler direkleri ile bunlarla tekler sopaları arasındaki kısma isabet eden ağ, ip veya metal kablo ve bant daimi eşya olarak kabul olunur ve bunlar tekler oyununun unsurları olarak kabul edilemez. Bu durumda, geri çevrilen top, tekler sopası ile bitişiğindeki çiftler direği arasındaki ağ ipinin altından geçerek ağ ipine, ağa veya çiftler direklerine değmeksizin oyun sahasına düşerse, bu kurallara uygun bir vuruştur.

Olay 1. Sahanın dışına gitmekte olan bir top, çiftler direğine veya tekler sopasına çarparak rakibin sahasına düşerse, bu vuruş kurallara uygun mudur?
Karar. Madde 10 ( c ) gereğince bu durum servis atılırken meydana gelirse hayır. Servis atışı dışında ise Madde 24 (a) gereğince vuruş geçerlidir.

Olay 2. Bir oyuncunun raketi iki eliyle tutarak vuruş yapması kurallara uygun mudur?
Karar. Evet

Olay 3. Servis atışında veya oyun esnasında topun, sahada duran diğer bir topa çarpması sebebiyle o puan kazanılır mı,kayıp mı edilir?
Karar . Hayır. Oyun devam etmelidir. Eğer hakem oyunda asıl topun geriye çevrilip çevrilmediğini açıkça anlayamaz ise o puanı tekrarlatmalıdır.

Olay 4. Bir oyun esnasında birden fazla raket kullanılabilir mi?
Karar . Hayır, kuralların tümünde tek olarak gösterilmektedir.

Olay 5. Bir oyuncu rakibinin sahasında duran top veya topların kaldınlmasını isteyebilir mi?
Karar. Evet .Fakat top oyunda iken değil

25- TOPA VURMANIN ENGELLENMESİ
Bir oyuncunun kendi kontrolü dışındaki bir sebepten dolayı vuruş yapması engellenmiş ise o puan tekrarlattırılmalıdır. Sahadaki daimi eşyaların engellemesi ve Madde 21' deki şartlar müstesnadır.

Olay 1. Bir seyircinin engellemesi sebebiyle topu geri çeviremeyen bir oyuncu o puanın tekrarını isteyebilir mi?
Karar . Eğer hakem, engellemenin oyuncunun kontrolü dışındaki sebeplerden meydana geldiğine karar verirse evet Yoksa, engelleme sahadaki daimi eşyalardan veya zeminin bozukluğundan dolayı ise puan tekrarlatılmaz

Olay 2. Bir oyuncu servis atarken Olay 1'de belirtilen şekilde müdahale edilerek engellenmiş ve servis hatası yapmıştır. Bunun üzerine hakem tekrarlamaya karar vemiştir. Bu durumda oyuncunun iki servis atma hakkı var mıdır?
Karar. Evet Zira, top oyunda iken engelleme olduğundan,sadece o vuruş değil, o puan tekrarlanmalıdır. Kuralın amacı budur.

Olay 3. Bir oyuncu, rakibinin engellenmiş olduğunu zannettiğini ve bu sebeple topu geriye çeviremeyeceğini düşündüğünü ileri sürerek Madde 25'e istinaden tekrarlatma isteyebilir mi?
Karar. Hayır

Olay 4. Oyundaki top havadayken başka bir topa çarparsa o vuruş geçerli olur mu?
Karar. Puan tekrarlatılmalıdır. Eğer, diğer top oyunculardan biri tarafından havaya atılmışsa, Hakem, Madde 21'e göre karar verir.

Olay 5, Eğer hakem veya yardımcılarından biri yanlışlıkla "HATA" veya "DIŞARI" (out) karan verdikten sonra bu yanlışlığı düzeltirse,hangi karar geçerlidir?
Karar. Eğer yanlış kararın söylenmesiyle oyunculardan hiçbirinin oyunu engellenmemişse düzeltilen karar geçerlidir, aksi taktirde puan tekrarlattırılır.

Olay 6. Atılan birinci servis hatalıdır ve top yere düştükten sonra geriye sıçrayarak karşılayanın, atılmakta olan ikinci servisi karşılamasını engellemiştir. Karşılayan tekrarlanmasını isteyebilir mi?
Karar. Evet fakat topu sahadan kaldırma fırsatı varken kendi ihmaliyle kaldırmamışsa böyle bir istekte bulunamaz

Olay 7. Top sahadaki sabit veya hareket eden bir maddeye değerse o vuruş geçerli midir?
Karar. Vuruş geçerlidir. Şu kadar ki, sabit madde topun oyuna sokulmasından sonra sahaya gelmişse puan tekrarlanmalıdır. Eğer, oyundaki top sahanın sathında veya üzerinde boylu boyunca hareket eden bir maddeye çarparsa puan tekrarlanmalıdır.

Olay.8. Birinci servisin hatalı, ikinci servisin doğru olarak atıldığı bir anda, Madde 25 gereğince bir tekrarlatma kararı verme zorunluluğu doğsa veya hakem puana karar veremeyecek bir durumda olsa nasıl bir karar verilmelidir
Karar. İlk servis için verilen HATA kararı iptal edilerek tüm puan yeniden oynatılır.

26- OYUNDA PUANLAMA ŞEKLİ
a. Puanlar 15, 30, 40 ve OYUN şeklinde verilir. Şöyle ki ;
Bir oyuncunun kazandığı ilk puanda 15, ikincisinde 30, üçüncüsünde 40 ve dördüncüsünde OYUN olarak sonuç (skor) söylenir. Bu şekilde, üst üste dört kez puan alan oyuncu bir OYUN kazanmış olur.
Ancak, her iki oyuncu karşılıklı üçer puan kazanmışlarsa sonuç BERABERE olarak söylenir ve müteakip puanı kazanan oyuncu ileri geçerek, sonuç onun lehine AVANTAJ (İLERİDE) olarak söylenir. Aynı oyuncu bir sonraki puanı da kazanırsa bir OYUN kazanmış olur. Eğer ,müteakip puanı diğer oyuncu kazanmış ise sonuç tekrar BERABERE olur ve oyunculardan biri üst üste iki puan kazanıncaya kadar karşılaşma sürer ve ancak bu halde, üst üste iki puanı kazanan oyuncu bir OYUN kazanmış olur.
b.Alternatif Puanlama sistemi;
No-Ad (avantajsİz) Sistemi, geleneksel sisteme bir alternatif olarak uygulanabilir, ancak turnuvadan önce bu karar ilan edilmelidir. Bu durumda aŞaĞİdaki kurallar geçerli olacaktİr:
EĞer b,ir oyuncu birinci puanİnİ kazanİrsa skor o oyuncu için 15 olarak söylenir; aynİ oyuncu ikinci puanını kazandığında skor 30 olarak ve üçüncü puanını kazandığında da 40 olarak söylenir. bu oyuncu dördüncü puanİnİ kazandİĞİnda da bu oyuncu oyunu kazanmİŞ olur. Ancak her iki oyuncu da üçer puan alİrsa yani berabere olursa, bu durumda karŞİlayan servisi kortun hangi yarİsİnda karŞİlayacaĞİnİ seçer ve servis bu Şekilde atİlarak bir puan daha oynanİr.Bu puanİ kazanan oyunu kazanmİŞ olur.
Çiftler
Çiftler oyununda da teklerdeki aynİ kurallar uygulanİr. Berabere durumunda karŞİlayan takİm servisi kortun hangi yarİsİnda karŞİlayacaĞİnİ seçer ve servis buna göre atİlİr. Bu puanİ kazanan takİm oyunu kazanmİŞ olur.
KarİŞİk Çiftler
KarİŞİk Çiftler oyununda aŞaĞİda belirtildiĞi gibi, kural biraz farklİ Şekilde uygulanİr.Berabere durumunda, erkek oyuncu servis atİyorsa karŞİ takİmİn erkek oyuncusuna, hangi sahada olduĞu dikkate alİnmadan atar ve bayan oyuncu servis atİyorsa karŞİ takİmİn bayan oyuncusuna atar.

27- SETTE PUANLAMA ŞEKLİ
a) Diğerinden (rakibinden) önce altı oyun kazanan oyuncu (veya oyuncular) bir SET kazanır. Ancak, SET kazanabilmesi için mutlaka rakibine nazaran iki OYUN farklı üstünlük elde etmiş olması gereklidir ve bu fark sağlanıncaya kadar SET uzar.

b) Müsabakaların başlamasından önce ilan olunmak kaydı ile yukarıda (a) fıkrasında belirtilen normal puanlı set sistemi yerine Tie-break (beraberliği bozma) puanlama sistemi uygulanabilir.
Bu durumda, aşağıda belirtilen kurallar geçerlidir ;
Müsabakalardan önce aksi kararlaştınlıp ilan edilmemiş ise, üç setlik maçlar da üçüncü set haricinde ve beş setlik maçlarda beşinci set haricinde, normal olarak oynanan setlerde oyunlar 6-6 beraberliğe ulaştığı hallerde tie-break sistemi uygulanır.
Tie-break uygulanan bir oyunda aşağıda belirtilen şekilde hareket edilir ;
Tekler
i. Rakibine nazaran iki puan farkla üstün olmak kaydı ile ilk önce 7 puan kazanan oyuncu o oyunu ve seti kazanır. Puanlarda 6-6 beraberlik halinde oyunculardan birisi diğerine iki puan farklı üstünlük elde edinceye kadar oyun uzar. Tie-break uygulanan oyunda puanlar adedi sayılar şeklinde verilir. (1,2,3,4,5,6,7,8,9 ilh)
ii. Normal servis atma sırası hangi oyuncuda ise ilk puan için servisi o atar. İkinci ve üçüncü puanlarda servisi rakibi atar ve ondan sonrada oyun ve setin oyunculardan birisi tarafından kazanılmasına kadar her oyuncu münavebe ile, birbirini takip eden iki puan için servis atar.
iii. Birinci puanda sahanın sağ tarafından başlamak üzere servis her puanda sırayla sahanın sağ ve sol tarafından atılır. Eğer sahanın yanlış tarafında durularak servis atılır ve durum fark edilmez ise bu şekilde yanlış yerden atılmış olan servis veya servisler sonucunda alınan puanlar silinmez, ancak, yanlışlık fark edilir edilmez düzeltilir.
iv. Her altı puanda bir oyuncular saha değiştirirler. Ayrıca, tie-break uygulanan oyun sona erince de oyuncular saha değiştirmelidir.
v. Topların değişmesi bakımından tie-break uygulanan oyun bir oyun olarak sayılır. Şu kadarki top değiştirme sırası tie-break’ın başlangıcına rastlarsa topların değiştirilmesi müteakip setin ikinci oyununa kadar ertelenir.
Çiftler
Çiftlerde de, teklerde uygulanan usul aynen geçerlidir. Servis atma sırası kendinde olan oyuncu ilk puan için servis atar, ondan sonrada, oyun ve setin kazanılmasına kadar her oyuncu o setteki önceki sıraya uygun olarak eşi ve rakip çiftle dönüşümlü olarak birbirini takip eden iki puan için servis atar
Servis Sırası
Tie-break uygulanan oyunda ilk servis atma sırası kendinde olan oyuncu (veya çift) müteakip setin ilk oyununda servisi karşılar.

Olay 1. Müsabakadan önce normal puanlama sisteminin geçerli olacağı ilan edilmiş olduğu halde yanlışlıkla tie-break sistemine göre oyun oynanır ise, oynanan puanlar geçerli midir?
Karar. Eğer yanlışlık ikinci puan için topun oyuna sokulmasından önce fark edilir ise ilk puan aynen sayılmak suretiyle yanlışlık derhal düzeltilir. Ancak, ikinci puan için topun oyuna sokulmasından sonra fark edilir ise oyun tie-break sistemine göre devam eder.

Olay 2. Müsabakadan önce tie-break sisteminin geçerli olacağı ilan edilmiş olduğu halde yanlışlıkla normal puanlama sistemine göre oynanır ise, oynanan puanlar geçerli midir?
Karar. Eğer yanlışlık ikinci puan için topun oyuna sokulmasından önce fark edilir ise ilk puan aynen sayılmak suretiyle yanlışlık derhal düzeltilir. Ancak yanlışlık ikinci puan için topun oyuna sokulmasından sonra fark edilirse oyun normal puanlama sistemine göre devam eder. Müteakip oyunlarda durum 8-8, 10-10 veya daha yüksek bir çift sayı beraberliğine ulaştığı taktirde müteakip oyun tie-break sistemine göre oynanır.

Olay 3. Tıe-break sistemi uygulanan bir tekler veya çiftler oyununda, oyunculardan biri kendi sırası olmadığı halde servis atarsa servis sırası oyunun sonuna kadar bu yanlış sıraya göre mi devam eder?
Karar. Eğer o oyuncu servis atma hakkını kullanarak tamamlamış ise, servis atma sırası oyunun sonuna kadar bu yanlış sıraya göre devam eder. Eğer yanlışlık, o oyuncunun servis atma hakkını tamamlamasından önce fark edilirse yanlışlık derhal düzeltilir, oynanmış puanlar aynen muhafaza edilir.

28- SET SAYILARI
Maçlar 3 set veya 5 set üzerinden oynanİr. 3 setlik maçlarda 2 set alan, 5 setlik maçlarda 3 set alan oyuncu maçİ kazanİr.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
omwer94
Moderatör
Moderatör
omwer94


Mesaj Sayısı : 77
Yaş : 29
Nerden : ankara
Rep Puanı :
TENİS Türkiye'de yükselen bir spor Left_bar_bleue150 / 100150 / 100TENİS Türkiye'de yükselen bir spor Right_bar_bleue

Kayıt tarihi : 11/02/09

TENİS Türkiye'de yükselen bir spor Empty
MesajKonu: Geri: TENİS Türkiye'de yükselen bir spor   TENİS Türkiye'de yükselen bir spor Icon_minitimeC.tesi Şub. 14 2009, 16:49

Servis :

Ilk servisi atan kisi ( bu genellikle yazi tura ile belirlenir ), en arka çizginin ( base line ) arkasindan ve ortadaki küçük çizginin sagindan tam karsi çaprazindaki servis karesine topu atar. Topu servis karesinin içine atmak için 2 sansi bulunur. Eger top fileye çarpar ve üzerinden içeriye düser ise buna " let " denir. Bu durumda servis tekrarlanir. Eger oyuncu iki hakkinda da topu kare disina atar yada fileye takar ise buna çift hata denir ve puani kaybeder. Eger servis içeri düserse iki oyuncudan biri hata yapana kadar karsilikli oynarlar. Top fileye takildiginda, saha disinda sektiginde, 2 defa sektiginde oyun biter.

1 - Baseline

Bu çizgiler fileye paralel olarak en uzakta olanlardir. Ikisinin arasindaki mesafe 24m dir. Topun oyunda kalmasi için 2 Baseline ile 2 Sideline arasinda bir yere sekmesi zaruridir. Servis atan oyuncunun bazeline'in arkasinda durmasi ve hiçbir sekilde çizgiye degmemesi gerekir. Eger deger ise footfault yani ayak hatasi olur. Buda servisi saha disina atmak yada fileye takmak ile esdegerdir ve 2. hakkini kullanir.

2 - Sideline ( Singles )

Bu çizgiler sahada single maçi yapildiginda yani sadece 2 kisi karsilikli oynadiginda geçerlidir. Bu iki çizgi biribirinden 8 m uzakliktadir ve bu çizginin disina düsen her top hata sayilir. Topun en ufak noktasi çizgiye deydigi taktirde top içerde sayilir.

3 - Sideline ( Doubles )

Bu yan çizgiler sadece ve sadece sahada çiftler oyunu oynaniyor ise yani sahada 4 kisi oynuyor ise geçerlidir. Bu iki çizginin arasi 11 m dir. Double oynarken oyuncular single çizgilerini umursamazlar bu sayede saha daha büyümüs olur. ( Servis kareleri single ile aynidir, degismez )

4 - Net ( File )

File genellikle siyah yada yesil nylondan yapilir ve üst kismindan beyaz band geçer. File sahanin iki kenarindaki 107 cm yüksekligindeki file direkleri arasina gerilir. Filenin tam orta kismi bir band ile 91 cm yüksekligine indirilir. Filenin en alçak kismi en ortasidir. ve kenarlara dogru yükselir.

5 - Servis Kutusu

Kortta 4 adet servis kutusu çizilmistir. Bunlar filenin etrafini çevirmis olan dikdörtgen seklindeki 4 kutudur. Oyuncu servis atarken baseline ( arka çizgi ) arkasindan tam çaprazindaki servis kutusunun içine topu atabilmelidir ki oyun baslasin.

6 - Kort

Genelde kortlar düz asfaltdan, topraktan, çimden yada sentetik maddelerden yapilmislardir. Günümüzde genelde kullanilan kort tipleri " hard court " yani sert zemin kortlaridir. Her kort zemininden degisik tarzda oyuncular basarili olur.

Örnek ; Toprak kort, hard kortlara oranla daha yavastir. bu nedenle defansif oynayan ve çok kosarak geriden top çeviren oyuncular toprak kortta daha avantajlidirlar.

7 - Orta Nokta

Bu nokta bazeline çizgisinin tam ortasindadir. oyuncu bu noktayi servis atarken kullanir. Servis atan kisi bu nokta ile yan çizgi arasinda bir noktada durmalidir. Genelde single ( teketek ) oynayan oyuncular orta noktaya yakin dururlar. Double'da ( çiftler ) ise yan çizgilere daha yakin dururlar çünkü sahalarin diger yarisini partnerleri kapliyordur.

Sayi Almak

Tenisdeki en küçük sayi puandir. 4 puan 1 game olusturur. 6 Game ise 1 set, 2 set ise maçi olusturur.

Oyuncunun game kazanmasi için 2 farkli olacak sekilde en az 4 sayi kazanmasi gerekir. Tenisde puanlarin isimleri biraz farklidir ama ana mantik 4 puandir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
omwer94
Moderatör
Moderatör
omwer94


Mesaj Sayısı : 77
Yaş : 29
Nerden : ankara
Rep Puanı :
TENİS Türkiye'de yükselen bir spor Left_bar_bleue150 / 100150 / 100TENİS Türkiye'de yükselen bir spor Right_bar_bleue

Kayıt tarihi : 11/02/09

TENİS Türkiye'de yükselen bir spor Empty
MesajKonu: Geri: TENİS Türkiye'de yükselen bir spor   TENİS Türkiye'de yükselen bir spor Icon_minitimeC.tesi Şub. 14 2009, 16:50

TENİS Türkiye'de yükselen bir spor Anna_Kournikova_tenisTENİS Türkiye'de yükselen bir spor Anna_Kournikova_turnuva
TENİS Türkiye'de yükselen bir spor Anna2TENİS Türkiye'de yükselen bir spor Www.yeniresim.com_-_Spor_Resimleri_-_Tenis_-_Dnyaca_nl_Tenisiler_-_Maria_Sharapova2TENİS Türkiye'de yükselen bir spor Maria_sharapova_0191-207x300TENİS Türkiye'de yükselen bir spor Tenis13

TENİS Türkiye'de yükselen bir spor Federer_tenisTENİS Türkiye'de yükselen bir spor Federer
TENİS Türkiye'de yükselen bir spor 01TENİS Türkiye'de yükselen bir spor 02TENİS Türkiye'de yükselen bir spor 04TENİS Türkiye'de yükselen bir spor 05TENİS Türkiye'de yükselen bir spor 06TENİS Türkiye'de yükselen bir spor 10
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Black Eagle
Admin
Admin
Black Eagle


Mesaj Sayısı : 211
Yaş : 34
Nerden : คηкคяค
Rep Puanı :
TENİS Türkiye'de yükselen bir spor Left_bar_bleue221 / 100221 / 100TENİS Türkiye'de yükselen bir spor Right_bar_bleue

Kayıt tarihi : 11/02/09

TENİS Türkiye'de yükselen bir spor Empty
MesajKonu: ...   TENİS Türkiye'de yükselen bir spor Icon_minitimeC.tesi Şub. 14 2009, 17:07

Çok teşekkürler Very Happy büyük emek harcamışsın Wink
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://cankayaal.hareketforum.com
omwer94
Moderatör
Moderatör
omwer94


Mesaj Sayısı : 77
Yaş : 29
Nerden : ankara
Rep Puanı :
TENİS Türkiye'de yükselen bir spor Left_bar_bleue150 / 100150 / 100TENİS Türkiye'de yükselen bir spor Right_bar_bleue

Kayıt tarihi : 11/02/09

TENİS Türkiye'de yükselen bir spor Empty
MesajKonu: Geri: TENİS Türkiye'de yükselen bir spor   TENİS Türkiye'de yükselen bir spor Icon_minitimeC.tesi Şub. 14 2009, 19:59

sanada teşekkürler
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
omwer94
Moderatör
Moderatör
omwer94


Mesaj Sayısı : 77
Yaş : 29
Nerden : ankara
Rep Puanı :
TENİS Türkiye'de yükselen bir spor Left_bar_bleue150 / 100150 / 100TENİS Türkiye'de yükselen bir spor Right_bar_bleue

Kayıt tarihi : 11/02/09

TENİS Türkiye'de yükselen bir spor Empty
MesajKonu: Geri: TENİS Türkiye'de yükselen bir spor   TENİS Türkiye'de yükselen bir spor Icon_minitimePaz Şub. 15 2009, 13:16

o kadar emek harcadımq 1 teşekkürü esirgemeyin.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
TENİS Türkiye'de yükselen bir spor
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» M. Phelps'in tekrar canlandırdığı spor YÜZME

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Eğlence :: Spor Bölümü-
Buraya geçin: